Simon Anikó

Variációk című üvegfestmény sorozata

Simon Anikó üvegfestményei

Dunaszerdahelyen született és jelenleg is itt él családjával. Az egyetem befejezése óta magyar nyelv és irodalom, valamint képzőművészeti nevelés szakos tanárként dolgozik. Kizárólag saját tervezésű rajzait 2-3 mm-es áttetsző üveglapra festi oldószeres művészfestékkel. A templomok üvegablakai is hasonló technikával készültek, csak ott a színes üveglapokra került az üvegfesték, melyet ki is kellett égetni, hiszen évszázadokig kellett kiállniuk az időjárás viszontagságait, az erős napsütést. Az így elkészült színes üveglapokat ólommal illesztették össze. A síküvegfestést technikát alkalmazó művésznő által használt festék is kiégethető, azonban az ő alkotásai beltéri használatra készülnek, így ezeknél a munkáknál ezt nem tartja szükségesnek. Ólommal történő keretezés helyett festményként fakeretbe foglalja műveit.

Üvegfestményei közül az Utóirat galériája most a Variációk című, négy alkotásból álló  2022-ben készült sorozatát választjuk bemutatásra, amelyet Simon Anikó a következő gondolatokkal ajánlja olvasóinknak.

"A Variációk c. sorozat elmélkedés az élet és halál kérdéséről. Alkotásaimon 10-20 éve nem használtam fekete színt, ennek a sorozatnak viszont az egyik erőteljes alapszíne a fekete, minden emberi lét végének, a halálnak a jelképe. Az élet és a halál elválaszthatatlanságával kapcsolatos gondolatokat, érzéseket a közelmúlt történései (kovidjárvány), az átélt események idézték elő bennem."

Simon Anikó alkotásai közül van számos, amit szeretnénk még bemutatni galériánkban. Ezek közül kiemelnénk az Összefonódva című szintén üvegfestményét, melynek részletét szalagképként helyeztünk el az oldalon. Emellett nagyon izgalmas sorozatának tartjuk még az Életkövek sorozatát, amely szintén négy kis remekműből áll.

(szerk.:Probis)