Lelesz István

Titkos ellenség

1.fejezet
(Ebben megismerjük a főhőst, a környezetét, talán motivációját, érzéseit, útját a jövőbe.)

Késő nyári nap. Gyönyörű fények. Búzamező. Aranylik, hullámzik, mint egy csodató. A kislány hanyatt fekszik. Szoknyája térd fölé húzva. Élvezi, ahogy a szél simogatva hozzáér, csiklandozza. A felhőket nézi. Összerakja, mint egy puzzlet. Képzel egy kislányt, aki repül. Képzel egy gőzmozdonyt. Erős kék füsttel. Képzelt volna mást is, de egy kemény, de nagyon ismerős hang:
-Mata, Mata, gyere már késő van! Be kell terelned a tyúkokat!
-Mata!
Vonakodva kelt fel. Elrendezte a ruháját, félhosszú göndörös haját. Nem sietett, de tempós lépésekkel elindult a falu utolsó háza felé. Ez volt az övék. Anyjával kettesben laktak a takaros, kisszoba, konyhás, pici, kertes, tyúkólas, diófás kis házban. A ház nagyon tiszta volt sőt, szinte kellemetlenül tiszta. Anyja, -akit Klárának hívtak a rokonok és szomszédok- tisztaság mániás volt. Ha nem aludt, vagy főzött, vagy dolgozott –a falu óvodájában volt dadus-, akkor szinte mindig takarított. Ez vajon öröklődik? Mert Mata is, ha tehette és anyjától odafért, szintén örömét lelte a takarításba. Élvezte a sima bútorok érintését, élvezte a tiszta szagot a takarítás után. A szokásos, ezerszer megismételt mozdulatokkal beterelte a futkosó csibéket a ketrecbe. Bement, leült az asztalhoz –persze előtte kezet mosott- az asztal már megterítve várta. Vajas-lekváros kenyér tejjel. Vacsora, mosdás lavórban, szappannal –nem szerette az illatát-. Olyan közönségesnek érezte. Lefeküdt és álomra gondolva, álomtalanul mély alvásba zuhant.

Apját már négy éve várták haza. Mata anyja minden reggel vasalt, fehér inget és tiszta alsóneműt készített ki a komódra. Elé, gondosan kitisztított, fényes, elegáns cipőt helyezett. Estére ezeket szépen, akkurátusan elrakta. 44-ben tűnt el az orosz fronton. Százados volt. Mata még emlékezett azokra az időkre. A falu főutcáján laktak. Szép, fehérre meszelt, mondhatni elegáns, hosszú, tornácos parasztházban. Mintha mindig besütött volna a nap. Fényben úszott a tisztaszoba, a konyhából mindig frissen sütött kelt tészta illata szállt. Gyakran látta maga előtt apját, mindig fess katona ruhában. Tetszett neki az egyenruha. Apja katonatársai gyakran vendégeskedtek náluk. Mind nagyon csinos és vonzó volt. Halványan emlékezett rájuk, ült az ölükben, lovagolt a térdükön. Vicceltek vele. Szerette, kellemesen emlékezett ezekre az időkre. Még most is vonzotta az egyenruha, legyen az postás vagy tűzoltó, de leginkább a katonai ruhákat nézte meg, kissé vágyakozva. valahogy a biztonság érzetét keltették benne. A háború valahogy elkerülte őket. Talán a kicsiny, jelentéktelen fekvésű falu volt az oka. Az a pár orosz katona, akik hirtelen átvonultak a falun, szerencsére nem okozott nagy bajt. Koszosak, büdösek, fáradtak voltak, de még ezek öltözéke is vonzotta Matát. A háború végén voltak kénytelenek kiköltözni a falu szélére. Anyja nem tudta egyedül a nagy házat istápolni, fenntartani. Valahogy egyedül is maradtak. A rokonok, -ki ezért, ki azért- eltűnt körülöttük. Mata nem szeretett itt lakni, Vágyott vissza a falu közepére, vagy inkább be a városba. Közel volt Szeged. Többször elvitték oda. Imádta a forgatagot, a sok házat, a tiszta beton utakat, járdákat. Csodálta a villamost, a buszt, a tiszta ruhák nyüzsgését. Legbelül tudta, oda vágyott, és azt is tudta –szinte érezte a csontjában-, hogy Ő nem fogja életét a faluban leélni. Még nem volt ötlete, de azt biztosra vette, majd valahogy úgy fog alakulni, hogy a város lesz az otthona. Lesz egy valahányadik emeleti, talán liftes, háromszobás, tiszta lakás, kilátással a nyüzsgésre. Szép család és gyerekek. Talán kettő. De ezt még nem látta világosan maga előtt.

Anya kemény hangjára ébredt.
-Kelned kell! Kapd magad, indulni kell az iskolába.
Lassan, fáradtan, kába fejjel, komótosan öltözni kezdett. Mosakodott, szépen és becsületesen megfésülködött, elrendezte rakoncátlan fürtjeit. -Nem szerette a haját. Mindig másra vágyott. Egyenesre, rövidre, szinte fiúsra. De anyja nem engedte.
-Majd, ha önálló leszel, azt csinálsz magaddal, amit akarsz.
Ezt alig várta. Elindult, vitte az iskolatáskát a kezében.

Szórakozottan dobálta. Mindent szépen, akkurátusan bepakolva. Tolltartó, gondosan kihegyezett ceruzákkal, tégelyben tinta. Írásórán már tintával kellett írni. Uzsonnára, vajas kenyér, egy szép piros paradicsommal. Nem volt oda magáért az iskoláért, tanulni nem nagyon szeretett. Tudta, virágkötő lesz. Ahhoz meg minek matek, földrajz –most éppen Afrikáról tanultak-, az irodalom. Nehezen is ment bele a fejébe a megtanulandó versek, idézetek. De még is szeretett bemenni. Volt három igazán igaz barátnője. Velük szeret a legjobban lenni. Együtt vidámak, csivitelősek és felhőtlenek voltak. Szerettek összekapaszkodva végig vonulni az iskola felé. Élvezték a fiúk-lányok irigy és sóvárgó pillantását. Így, mindig az iskola előtt jóval bevárták egymást. Sára, kicsit kövéres, nagyon egészséges, szinte kicsattanó arcú, örökké mosolygó, hangosan kacagó. Ildikó ennek szinte ellentéte. Magas, vékony, fekete hajú, szikár, csontos. De Ő jó tanuló volt. Erősen orvos akart lenni. A leckékben –matek, fizika- sokat segített barátnőinek. Nehéz volt megnevettetni. Márta pedig olyan volt, mint Mata. Szinte testvéreknek nézték Őket. Göndör fürtjei kicsit hosszabbak. Kicsit mélázó, ábrándos. Csiviteltek minden féléről. Még egy kis pletyka is belekerült, főleg a faluról és lakóiról. Sajna egyre többet beszéltek a fiúkról is. Ez Matát zavarta, Őt nem igazán érdekelték a fiúk. Nem is értette, hogyan lehetett a lányok egyöntetű véleménye, hogy az a Laci milyen csinos, jóképű. Mata talán nem is vette észre a fiúkat, Ő mindig csak a lányokat figyelte, összehasonlította magát velük. Róluk tudta csak kimondani, hogy csinos. Pedig látszólag már kerülgették a fiúk. Például az a bizonyos Laci egyik barátja Pali. Mata látta, hogy a srác rá-rá sandít, a szeme sarkából, mikor elé kerül. Idiótán mosolyog. Mata ilyenkor elfordult.

Búgtak, súgtak, sokat nevettek. Az iskola csak úgy repült. Mata szerette volna, ha nem is kell haza menni. Otthon a megszokott rutin, takarítás, az állatok etetése, anyja mosolytalansága.

De valahogy úgy alakult, hogy a takarítást megszerette, szinte versenyeztek anyjával, kinek lesz fényesebb a politúrozott szekrény, vagy komód.

Ildikó furcsa ötlettel állt elő, mégpedig, hogy menjenek együtt a fiúkkal moziba. Ildikó jött elő a farbával, hogy jó film lesz, Ő a Lacival, Mata meg Palival, így négyesben. Mata hallani sem akart róla. De Ildi addig nyaggatta, hogy kényszeredetten belemen, de hangsúlyozta, hogy –csak a Te kedvedért.

6-kor találkoztak a templom háta mögötti Kálvária 3. stációjánál –így beszélte meg Ildikó. csendesen, szinte suttogva köszöntötték egymást, majd Mata döbbenetére, azonnal párokba rendeződtek. Laci-Ildi elöl, Ő meg Palival mögöttük. Elöl, mintha közelebb is lettek volna a szokásosnál, a mozi felé. Pali félénken, zavarodott hallgatásban kullogott mellette, lépésit próbálta igazítani. Mata magában jókat kuncogott, mikor teljesen váratlanul ütemet váltott. Pali majdnem elesve próbálta eltalálni az új ritmust. A mozijegyet Pali vette meg, valami olyasmit mondott büszkeséggel, hogy az első nagyobb keresetéből van a pénz. Segített a böllérnek és a kapott 100 Ft-ot most felajánlja. Meg voltak a jegyek. Még világosban foglalták el a helyüket az utolsó sorban. 

folytatás

Mata mintha látta volna a félmosolyt néhány idősebb mozi vendégtől. A fények kialudtak. A híradóval kezdődött a műsor. A szokásos pasi a kamerával, meg a Rákóczi induló. Ekkor jutott Mata eszébe, hogy nem is tudja mi lesz a fő film. Odafordult Palihoz, ekkor nézett először a szemébe, a félhomályban keresve a tekintetét, és először szólt talán hozzá.

-Mi lesz a film?
Pali ügyetlen buzgalommal mondta, hogy egy komoly film –így mondta, komoly-, a címe Vasvirág. Törőcsik Mari lesz a főszereplő. De igyekezetében hangosabban beszélt, ezért többen lesziszegték, és így gyorsan elhallgatott. Kezdődött a film. Mata félszemmel figyelte Ildikóékat, akik már szinte illetlenségig közel voltak egymáshoz. Pali is mintha közelebb lenne. Mata elhúzódott, a karfa már nyomta az oldalát. Pali keze közeledett Mata vállán. Ezt nem bírta, hirtelen hányinger kerülgette, felpattant és kirohant a WC-be és megkönnyebbülve hányt. Megmosta a száját az illemhely csapjánál, majd visszasomfordált, magát kicsire összehúzva, a helyére. Pali akart valamint kérdezni, de Mata mutatóujját szája elé téve, csendre intette. Nézte, nézte a filmet, Pali félénken, mereven, szinte ijedten, vigyáz ülésben ült mellette. A film nem tudta lekötni. Próbálta megérteni, mi történt vele az imént. Mi volt ez, honnan jött ez a hirtelen rosszullét, ami már el is illant. A film gyorsan elrepült, hisz gondolatai nem is azon jártak. A fiúk hazakísérték őket, először Ildit, Ő lakott a mozi közelében. Laci szájon csókolta Ildit, aki melegen viszonozta is azt, utána hármasban, szótlanul Matát. Ahogy belépett az ajtón, már hallotta is, hogy a fiúk izgatott beszélgetésbe kezdtek sutyorogva. Megmosdott, anyja kérdezte, de Ő foghegyről válaszolta, hogy jó volt a film, meg ilyenek. Gyorsan ágyba bújt. De még sokéig nem tudott elaludni, próbálta értelmezni az eseményeket. Az iskola gyorsan véget ért, megtörtént a ballagás, Barátnői nagy ünnepségeket rendeztek családi körben. Mata csendesen édesanyjával bebuszozott a városba. Beültek egy cukrászdába, fagyiztak. Megnézték Mata leendő iskoláját. Felvételi nélkül felvették. Már alig várta, hogy idejárjon. A buszozás két és fél órát tartott, egy átszállással. Megbeszélték, közös megegyezéssel, hogy kollégista lesz. Volt is bőven hely, oda is sikerült bejutnia.


2.fejezet

A nyár hamar eltűnt, Mata egyre kevesebbet találkozott barátaival, Ildi sülve-főve Lacival. Sára Pestre költözött, az apja bátyjához, onnan fog iskolába járni. Ildikó sokat tanult, járt a körzeti orvoshoz németül tanulni. Így Mata sokat volt egyedül, de nem bánta, kint volt a réten, figyelte a természet változásait, nézte a felhőket, csak úgy mentek a napok. Palival véletlenül összefutott a vegyesboltban. Ő nagyot köszönt, Mata biccentett, majd vásárolni valóval törődve el is feledkezett a fiúról.
Csendben, szavak nélkül csomagoltak be Mata nagy utazó táskájába. Arcon csókolták egymást, felszállt a buszra, hanyagul intett, édesanyja már el is fordult. Lassan, szinte légiesen távolodott, egyre kisebb és parányibb lett. A jármű nagy robajjal, kékes fekete füstöt eregetve, döccenve elindult. Ez volt Mata legkedvesebb zöreje évek óta, amit csak hallhatott.
Az új iskola felemás érzéseket keltett benne, kissé csalódottan vette, hogy az osztályban fiúk is vannak. Úgy hitte a virágkötészet, teljes mértékben lányos szakma. Pedig az osztályba –ami 34 főből állt- 6 fiú is járt. Nem is voltak ügyetlenek, sőt legalább olyan jól bántak a virágokkal, kötözéssel, mint a lányok. A tanulás nem okozott gondot. Mata mindent pontosan elvégzett, ami ki volt adva. A kollégiumi szobatársa, egy rendes, tiszta cigánylány lett. Jól megvoltak, nem bántották egymás köreit, de Mata nem is akarta közel engedni magához. Az osztálytársakkal is jóban volt, de olyan barátok, mint Márta, Ildi, Sára nem lettek. Hiányzott is Matának az a felhőtlen együttlét. Havonta, ahogy hazament, már egyre ritkábban találkoztak és már azok sem idézték fel a régi idők melegségét. Mindegyikőjük a saját baja, kapcsolata –mert már mindőknek volt a fiúkkal valamilyen jó vagy rossz élménye. Ezeket mesélték. Mata csak hallgatta ezen történeteket és közben szemével pásztázta lányokat, mennyit változtak hirtelen.
Így teltek, múltak a hetek hónapok, monoton gyorsasággal. Az iskolában bálokat is rendeztek, 2 havi rendszerességgel. Meghívták a testvér fiú iskolát, hogy megfelelő legyen az ivararány, hatásosak voltak. Kemény, szikár fiúk, duhajok. Tanárok cikáztak fel és alá a parketten, így lehetett fegyelmet tartani. Mata meghúzódott a sarokban, néha-néha elment táncolni velük. De, ahogy azok észrevették kényszeredettségét, szinte modoros érdektelenségét, hamar otthagyták, gyorsan más lányt kérve fel.
Mata észrevett egy lányt -végzős lehetett-, aki a fiúkat csak úgy forgatta, cserélgette, incselkedett velük. A lány is észrevette Matát, gyakran „véletlenül” közel került hozzá, arra sodródott tánc közben, lágyan, szinte hozzá sem érve, hozzáért. Matát, mint egy meleg szellő, végig simogatná.
Eljött a végzős év. Mata bátran és biztonságosan levizsgázott. Nem okozott semmilyen erőkifejtést. Pedig sokat olvasott, nem tananyagot, minden félét, szépirodalmat, klasszikust, de leginkább a lányokról szóló, szerelmes, romantikus regényeket, női íróktól.
Elérkezett a végzős bál is. Mata gyönyörűen nézett ki. Ez hirtelen ötlettől beszáguldott az egyik hajvágó szalonba, és rövid, fiús frizurát kért. Nagyon jól állt neki. Anyja megdöbbent, amikor meglátta, de legyintett –azt csinálsz, amit akarsz-. Nem vett fel kiskosztümöt, mint a többi lány. fekete nadrágot, tűsarkú cipőt és egy egyszínű, fehér blúzt. Látta, hogy sokan végig nézték, de azt is látta rajtuk, hogy elismerték csinosságát, Szokásához mérten félrehúzódott az egyik sarokba. A többi lány már jókedvűen, felhőtlenül táncra perdült. Matát többen is felkérték, ment is, de csak rövidke táncokra és utána vissza a sarok nyújtotta biztonságba. A bál már magas fokon volt, amikor észre vette azt a bizonyos lányt, azt a volt végzőst. Látta, hogy az keresett valakit a szemével. Meglepődve vette észre, amikor meglátta Matát, akkor a szeme szinte ráfixálódott. Mata nem érezte kellemetlennek. Folyt tovább a tánc egyre pörgőssebb zenékkel. Mata rövideket táncolt, ivott és a közösen kevert bólétól jól érezte magát. Az a bizonyos lány is a szokásos, már ismert módon viselkedett a fiúkkal. De egyszer csak jelentőség teljesen elindult Mata felé. Mata szíve erősen megdobbant, nem értette miért. A lány határozott, kemény léptekkel közeledett. Már majdnem nekiütközött, amikor kitért, félig visszafordított fejjel, erősen Mata szemébe nézett, és elindult a WC felé. Mata teste akaratán kívül, mintha egy földöntúli mágnes vonzaná, követte. Bement utána a mosdóba. Két lány ott igazította a haját, sminkjét. Mata nem látta a lányt. A cicomáskodók kacarászva kimentek. Mata zavartan, nem tudta mit tegyen. Már éppen ki akart fordulni, mikor kicsapódott az egyik WC ajtó, a lány akit követett kipattant, Mata elé termett és erőszakosan, ellenállást nem tűrve szájon csókolta és nyelvét bele kényszerítette Mata szájába. Mata soha nem érzett izgalmat, bódulatot, szinte szépséget érzett. Már arra készült, hogy visszacsókoljon és magához húzza a lányt, mikor hangos lány kacarászás közeledett kívülről. Szétrebbentek és a lány vissza sem nézve kiviharzott. Mata pedig, mint egy megmerevedd bábu csak állt és élvezte az előbb történtek hatásait. Kitámolygott, és mintha víz alatt látta volna a bálozókat, lassan, tétován kisomfordált, szinte senkiről sem tudomást véve, a kollégiumba sétált. A gyomrában és az izmaiban jóleső érzéssel, mosolyogva aztán békés álomba merült.

3. befejező rész

III. befejező rész

Könnyű volt munkába állnia. Az első virágboltba -amit a TSZ működtetett-, belépett. Kellett egy csokrot kötnie referenciaként. Az üzletvezető mélyet bólintott.
-Mikor tud munkába állni?-kérdezte.
Mata már másnap ott dolgozott. Nem volt sok munka, nagyobb ünnepekkor, neves névnapokon volt forgalom. Egyébként a főnök által engedélyezett üres járatban sokat olvasott, vagy hallgatta a Kossuth rádiót. Albérletet is ilyen könnyedén szerzett. Felütötte a Szegedi Hírmondót, bekarikázott néhány címet. Az első jó is lett. Egy öreg, tiszta néni adta ki a lakást, egy feltétellel, hogy nem vihet magához vendéget. Mata nem is akart, tehát könnyen elfogadta. A szoba, kicsi bútorozott, ágy, éjjeliszekrény, asztal, rajta váza művirággal, ablak, ami a körfolyósóra nyílt. 2. emelet. Nem volt drága, a fizetéséből -ami 850 Ft volt- 110-et tett ki. Maradt pénze megélhetésre, egy-két mozira. Havonta egy hétvégére hazalátogatott. Anyja alig beszélt hozzá, tettek-vettek a kertben, vagy a tyúkok között szótlanul egymás mellett. Vasárnap délután az utolsó előtti busszal vissza is indult. Arcon csókolták egymást, majd úgy, mint mindig Anyja sarkon fordult és már távolodott is.

Voltak visszatérő vendégek is. Ki ezért, ki azért, tetszett Mata ügyessége, kreativitás, de volt egy fiatalember, katonaruhában, aki talán egy kicsit sűrűbben járt a virágboltba. Mata sejtette, hogy nem a virágokért. Néha lopva végigmérte a srácot. Talán két-három évvel volt idősebb nála, magas, vékony, szénfekete hajú, sima, éles arcú. Tulajdonképp tetszett Matának. Egy esős napon bőrig ázva tért be hozzájuk. Téblábolt, nézegetett, töprengett. Mata direkt nem szólította meg. A fiú, mint egy bátorságot keresve, nagy levegőt vett.
-Kisasszony, ne vegye tolakodásnak –közben a vizet törölte az arcáról-, megvárhatnám, amikor végez?

Mata, szinte gondolkodás nélkül igent mondott. Ez talán még jobban összezavarta a fiút. Zárás után ott is volt. Sétáltak a hűvös eső utáni szűrkületben. Meséltek egymásról, egyre fesztelenebbül. Mátyás –mert ez volt a fiú neve, Badár Mátyás- nem igazi katona volt, a belügynél szolgált, a portán Ő irányította az ügyes-bajos dolgokkal érkezőket a megfelelő osztályra, belépőkártyát osztva. Rendes, nyolc órás munkaidőben. Mata is mesélt, de neki nem volt olyan sok mondanivalója. Innentől kezdve rendszeresen találkoztak, kétnaponta. Sétáltak, eszpresszóba, moziba jártak, vagy csak nézték a kirakatokat.
Így telt el fél év. Egyre jobban egymáshoz csiszolódtak, azonos hullámhosszra kerültek, jó volt együtt lenni. Mátyás próbált néha finom szexualitással közeledni a lányhoz, de annak visszahúzódását elfogadta. Nem követelőzött. Egy esős vasárnap délután, aztán a presszóba megkérte Mata kezét. Úgy, ahogy kell. Gyönyörű kék köves gyűrűt nyújtva a lány felé. Mata még mielőtt felpróbálta volna, már igent mondott. Mátyás arcát látni kellett volna. Megtelt piros élettel és hatalmas mosolyra kerekedett. Boldogok lettek hirtelen. A gyűrű passzolt a lány ujjára és buszkén forgatta finom kezecskéjét. Következő hétvégén, Mátyás be is mutatta Matát szüleinek, akik egy tanyán éltek, nem messze a Várostól. Kecskék, disznók, tyúkok, takaros rendezettségben. Matát, kicsit zavarta az állatok szaga. Mosolyogva, szimpatikusan viselkedve elegyedett beszélgetésbe a szülőkkel, akik láthatóan elsőre megkedvelték. Biztosították Őket,
-tejre, tojásra, húsra, ne legyen gondotok édeseim – mondták.
Nem maradtak sokáig, az ebéd után Mata megkönnyebbülésére hazaindultak.

Mátyás megtervezett mindent. A belügytől szolgálati lakást igényelt, amit két hónap múlva ki is utaltak. Egy katonatársa és Márta lesz a tanú. Nem lesz nagy esküvő. Így is történt. Az esküvő után még pár hétig külön, de a kiutalás megjöttével már össze is költöztek. Mata a kis spórolt pénzükből – főleg Mátyáséból- szépen, de egyszerűen rendezte be a szoba-konyhás, külső WC-s kis lakást. A nászéjszaka is megtörtént. Matának nem esett jól, durva volt, izzadás szagú, kissé fájdalmas. Mata szépen eljátszotta a jó feleség szerepét. Nem szeretkeztek gyakran, Mata mindent megtett Mátyásnak, de szerette, ha félhomály volt vagy sötét, mert akkor nem kellett az arcán színészkedni.
Szépen, nyugodt békességgel folyt beszabályozott mederben az életük.
Így telt el másfél év, mikor Mata teherbe esett. Reggel hányinger, ettől lett gyanús. Aztán elment titokban az SZTK-ba, a nőgyógyászatra. Nem akarta, hogy Mátyást esetleg félrevezesse. A vizeletvizsgálat egyértelműen kiderítette, hogy állapotos. Mátyás majdnem plafonig ugrott a hír hallatára, mikor Mata vacsora közben –lecsó volt- közölte a tényt. Boldogan, gyönyörű melegséggel ölelte át a lányt. Alig várta, hogy elújságolja a szüleinek. Már most büszke volt a fiára –bár még nem lehetett tudni, hogy fiú lesz-e vagy lány.

Mata arra ébredt, hogy szokatlanul fáj a hastájéka. A kedélye is változott, olyan szótlanná, szomorúvá vált. Mátyás megijedve, kézen fogva vitte az orvoshoz.
A vizsgálat után a diagnózis: veszélyeztetett terhesség. Ágyban kell feküdni, tartózkodni kell minden erőkifejtéstől. Mata betegállományba került, és becsületesen, szinte már kínosan betartott minden szabályt. Mégis az egyik éjjel arra ébredt, hogy szokatlan melegség önti el a lába közét. Mátyás is megérzett valamit, felriadt, és észrevették a temérdek vért a lepedőn. Mentőt hívtak. Az igen gyorsan odaért, Míg várták, szótlanul néztek, mélyen egymás szemébe.

A kórházban az orvos kíméletlenül közölte, hogy elment a gyerek. Fogták egymás kezét, Mátyás térdei remegésével küszködött. Mata csak végtelen szomorúságot érzett, meg még valamit. Légies könnyedség, szinte már megmagyarázhatatlan lágyság és fényesség. Alig bírta leplezni. Két napot kellett a kórházban megfigyelésre benntartani. Matának elég is volt, rendbejött. Mátyás jött érte, de Mata ellenkezésére taxival vitte haza.

Mata első dolga volt, hogy vett egy heverőt. A szoba másik felében állította fel. Mátyás, szó nélkül értett mindent. Így éltek hosszú éveket, békében, egyetértésben, mindketten egy teljesebb, másik életre várva.