Baráti Galéria

2022 Kiállítás
Baráti Galéria 2022

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.” - mondta Picasso egykor helyettünk is. Ebből a gondolatiságból táplálkozik galériánk, amikor évente, ha csak egy-egy röpke pillanatra is meg tudunk fürödni abban a talán öngyógyító folyamatban, aminek 'termékéért oly sok mindent feláldozunk...
"Bernecebaráti Pest megye legészakibb települése Kemence és Parassapuszta között található." - Ezzel kezdődik a Wikipedia bejegyzése. A magántulajdonban lévő galéria időszakosan tart nyitva. A galéria elsősorban a település nyári kulturális programjait kívánja színesíteni. Ennek első precedense a  2021 augusztusi galéria avató program.  A képzőművészeti kiállításokat irodalmi, zenei és  performance előadásokkal köti össze. Online felületünkön folyamatosan elérhető lesz a a galériában kiállító jelenkor alkotói. A kiállítások, programok nem követnek semmilyen divatot, irányzatot, sőt adott esetben a múltból is merítve mutatnak be alkotásokat.
Kubó Éva - iparművész
Töredékek - Bemosódás

Textiltervező iparművészként végzett, de élete meghatározó részében művészeti középiskolákban szakmai tanárként tanított művészettörténetet, viselettörténetet, tervezést, szakrajzot, tipográfiát - bizonyára kifelejtek még néhány tárgyat, mint például a kiadványszerkesztést is, mire végére érnék sokszínűségének bemutatására. Munkáit nem az útkeresés határozza meg. Kiforrott, tudatos művészként old meg egy számára figyelmet érdemlő problémát. Elsődleges követelménynek tekinti, hogy művei magas szinten jelenítsék meg a gondolati és a technológiai lehetőségek egységét, szoros összetartozását. Művein az anyag használata gondos és  tudatos. A választott anyag és technológia alkalmazása elválaszthatatlan a személyes gondolatiságtól. Korábban ez gyakran az alkotás funkcionalitásával is párosult, ezt azonban nem szabad összetéveszteni az utóbbi időben készített látszólag statikus képeivel. Ugyanis művein a dinamika gyakran szinte robbanás, örvény, hullám, izzás által keltett feszültségként van jelen, a harmónia, a kiegyensúlyozottság megtartása mellett a hagyományos textilképek fogalmát mesterien túllépő Kubó Éva művészetében.

Nádor Géza -fotói
Kitartó I - II

A fotográfiához vezető útja olyan értelemben nem különbözik másoktól, hogy iskolás korában kapta első fényképezőgépét, amelyet rögtön ki is próbálva kezdődött alkotói pályafutása. Az ablakból dokumentarista módon megörökített szemközti ház bontásának képeit követte a túrákon látottak, elsősorban épületek fotói.
Egyetemi éveit nem jellemezte markáns fotográfiai tevékenység. Inkább csak a munkájához szükséges tárgyfotók és reprodukciók készítése kötötték le érdeklődését.
A későbbi áttörést számára felesége, Kubó Éva művészeti tevékenysége, esztétikai szemlélete, az alkotói folyamat megismerése jelentette. Általa tovább gazdagította a művészettörténet, a mintatervezés, a formai tanulmányok, a rajzi képalkotás folyamatát. Képein nagyon ritkán szerepelnek emberek. Régészet-történelem szakos irányultságából, valamint szemlélődő alkatából érthető a múlt iránti érdeklődése. Így főleg az építészeti emlékek, épületeket díszítő szobrok, a természet részleteinek sajátos látásmódon megfogalmazott alkotások jellemzik mára kiforrott művészeti tevékenységét. Nádor Géza magát egy másképpen látó turistaként aposztrofálja. De mások nem így gondolják. Akinek van lehetősége jobban megismerni őt, észreveszik a szakmai alázat mögött meghúzódó minden értelemben vett precíz profizmust.