Baráti Galéria

2021 Kiállítás
Baráti Galéria 2021

„A művészet lemossa a lélekről a mindennapok porát.” - mondta Picasso egykor helyettünk is. Ebből a gondolatiságból táplálkozik galériánk, amikor évente, ha csak egy-egy röpke pillanatra is meg tudunk fürödni abban a talán öngyógyító folyamatban, aminek 'termékéért oly sok mindent feláldozunk...
"Bernecebaráti Pest megye legészakibb települése Kemence és Parassapuszta között található." - Ezzel kezdődik a Wikipedia bejegyzése. A magántulajdonban lévő galéria időszakosan tart nyitva. A galéria elsősorban a település nyári kulturális programjait kívánja színesíteni. Ennek első precedense a  2021 augusztusi galéria avató program.  A képzőművészeti kiállításokat irodalmi, zenei és  performance előadásokkal köti össze. Online felületünkön folyamatosan elérhető lesz a a galériában kiállító jelenkor alkotói. A kiállítások, programok nem követnek semmilyen divatot, irányzatot, sőt adott esetben a múltból is merítve mutatnak be alkotásokat.

Duszka Ágnes
Bár nálunk most először állított ki, de ezt megelőzően volt már önálló kiállítása például Dunakeszin is. Rövid, tömör önreflexió munkáiról: „Az életem egészen kiskorom óta a gyermekek és a fotózás körül mozog. … Mindenben keresem a szépet, a tisztát, az egyszerűt, a csodát. Képeimmel is ezt szeretném megmutatni, az őszinte érzéseket megőrizni. Láttatni a bájt, az egyszerű nagyszerűségét.” Képei megtalálhatók még az Instagramon és a Facebookon is.

Kocsis Rita
Minden árnyék fénnyé akar válni.  Lett egy eszközöm, mely mindig elérhető. Az életem fordulatai közt szükségem van újra megerősödni abban, hogy lépteim és táncom szárnyat ad a hátamra és a lelkem felemelkedik, megkönnyebbül, öröm tölt el és minden legyőzhetővé válik. Még a legrémisztőbb változás és legnagyobb csalódás is. A szakrális körtánc több, mint mozgás. A kör a védelem ereje és a végtelené. A táncosok, akik a kezemet fogják, nőtársaim és támogató, erős férfiak egységbe visznek. Lábaink és karjaink a térbe írt mandalák harmonizáló energiájával békét hoznak a szívbe és a tér kitágul, a légzésem mély, boldog, relaxált. Elmém csendes. Ez maga a csoda.

Kárpátiné Novák Ágnes
Autodidakta módon tanulja a fotográfia fogásait. Szeretett területe a természet. Egyszerű eszközökkel, de kitartással éri el célját. Ugyanakkor maga az alkotás folyamata, ami izgalmas számára. Ez emeli őt is a művészet világába. E rövid bevezető után idézem Langmayer Katalin gondolatait. "a Tiszta, őszinte érzelmek, főleg az öröm, érzékenység, a világunk varázslatos egyszerűségének és ugyanakkor megfejthetetlen bonyolultságának látványa tárul elénk! ... A lenyűgöző számomra, hogy nem kell elvont, bonyolult filozófiai összefüggések után kutassunk! Csak legyünk jelen, legyünk egyszerűen csak befogadók!" 

Peti Sándor

A Baráti Galéria tulajdonosaként állandó kiállítója, kurátora és mecénása vagyok az itt rendezett tárlatoknak. Fotográfusi tapasztalattal és a szüleimtől örökölt kamerával a kezemben léptem ki a „nagyvilágba”. Más városok életvitelszerű megismerése sok alkotó művész társaságát jelentette számomra. Az egyéni és közös alkotói munka analóg képkidolgozásának technikája hosszú ideig része volt életemnek. Mára azonban az egészséges kíváncsiságom az informatika irányába terelte figyelmemet, és rendszerszervezőként megalapozta a digitális képalkotáshoz való elválaszthatatlan kapcsolatomat. Az új digitális technika – itthoni lehetőségeinek tükrében – első generációs használójának tartom magam. Fotóművészeti fejlődésem eredményeként 2019-ben a Magyar Művészeti Akadémia Elnökségének határozata alapján  köztestületi taggá választottak., melynek még nagyobb felelősséggel és továbbra is precíz alkotói munkával igyekszem megfelelni.