fejlec-foto

Maurice Béjart - Életem: a Tánc

Koreográfus vagyok, mert semmi máshoz se értek. Mire kinőttem a gyermekkorból, egy táncos bőrében találtam magam, pedig a tanulóéveim nem erre készítettek fel. Gyermekként rendező akartam lenni. Rendezőénem és táncos voltom csinált belőlem koreográfust. S minthogy az emberek végül is mindig olyanok, amilyennek megszülettek (nem hiszem, hogy a hivatás előreláthatatlan), úgy látszik, van manapság egy Maurice Béjart néven élő koreográfus.

 

Vadady Attila Bálint - Lélekpendülések

Aki társasági emberként ismeri Vadady Attilát, netán, mint hangmérnököt, muzsikust, zeneszerzőt, színkör-vezetőt, írót, rendezőt:derűs, barátságos embernek tartja, délies temperamentummal. Igazuk van a szemlélőknek. A versei azonban másnak mutatják őt, mert máskor, s máshogyan írja őket. Talán nem is őt mutatják, inkább téged, mert helyetted ír. A saját keserűségből máshogyan építkezik az ember. Ez a cizellált, néha fogcsikorgató szójátékok mögé búvó, sziszegő és korholó hang egy (vagy több) kiábrándult korosztály  közös moraja.

MI Magunk - Magyar identitás, magyar tradíció
Szondí György - Toót-Holló Tamás
A kulturális térben azok az igazán időtálló kezdeményezések, amelyeknek múltja is van, de a jövőjüket is világosan látni. A Mi magunk című tanulmánykötetbe rendezett, java részében a Napút 2020/1-es számában is megjelent kiváló írások pontosan ilyenek: van előzményük, amelyet a múltból a maguk társaságába bízvást megidézhetnek, s van jövőképük, amellyel a mai kor digitális világában is akadálytalan túlélést remélhetnek.

Vissza